Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Следете не
ГОРЕ
d
Amazing Tour

Турција и Египет

Турција и Египет

Турција е трансконтинентална евроазиска земја. Азиска Турција, која вклучува 97% од земјата, е одвоена од Европска Турција од страна на Босфорот, Мраморното Море и Дарданелите. Европска Турција се состои од 3% од територијата на земјата. Територијата на Турција е долга повеќе од 1.600 километри и ширина од 800 километри, со приближно правоаголна форма на територијата. Се наоѓа помеѓу ширините 35° и 43° С, и должините 25° и 45° Е. Површината на Турција, вклучувајќи ги и езерата, зафаќа 783.562 км2, од кои 755.688 км2 се во Југозападна Азија и 23.764 км2 во Европа. Турција е 37-та по големина земја во светот. Земјата е опкружена со мориња од три страни: Егејското Море на запад, Црното Море на север и Медитеранот на југ. Во Турција исто така се наоѓа и Мраморно Море на северозапад.

Европскиот дел од Турција, Источна Тракија се наоѓа на источниот крај на Балканскиот Полуостров. Регионот ја формира границата меѓу Турција и нејзините соседи Грција и Бугарија. Азискиот дел на земјата е главно составен од полуостровот Анадолија, кој се состои од високи висорамнини во централниот дел и со тесни крајбрежни рамнини, помеѓу Короглу и Понтиските Планини на север и Таур на југ. Источна Турција има повеќе планински предел и е дом на изворите на реките, како што се Еуфрат, Тигар и Аракс. Западниот дел од ерменската висорамнина се наоѓа во источна Турција, и во овој регион се наоѓа планината Арарат, највисока точка во Турција од 5.137 метри, и езерото Ван, најголемото езеро во земјата. Југоисточна Турција се наоѓа во северните рамнини на Горна Месопотамија.

Египет — држава во Североисточна Африка и Jугозападна Азија.

Покривајќи површина од околу 1.020.000 км2 Египет го вклучува Синајскиот Полуостров (кој обично се смета за дел на југозападна Азија), додека поголемиот дел од земјата се наоѓа во Северна Африка. Египет се граничи со Либија на западСудан на југИзраел на североисток. На север излегува на Средоземно Море, а на југ на Црвено Море. Мнозинството во Египет ги населува бреговите на реката Нил (околу 40.000 км2). Големи делови од земјата се дел од пустината Сахара и се многу ретко населени. Главен град на Египет е Каиро. Има околу 75.000.000 жители.

 

 

 

 

 

 

 

 

Генерални информации

Туризмот во Турција е фокусиран во голема мера на различни историски места, како и на поморските летувалишта долж бреговите на Егејското и Средоземното Море. Турција, исто така, станала популарно одредиште за култура, спа и здравствена заштита.
На својот врв во 2014 година, Турција привлекла околу 42 милиони странски туристи, рангирајќи ја како шесто најпопуларно туристичко одредиште во светот. Сепак, овој број се намалил на околу 36 милиони во 2015 година, и на околу 25 милиони во 2016 година. Сепак, заздравувањето започнало во 2017 година, со зголемување на бројот на странските посетители до 32 милиони.

Држава

Турција

Потребна виза?

Не е потребна.

Country

Бодрум, Мармарис, Кушадаси, Аланија, Анталија, Истанбул, Памуккале

Официјален јазик

Турски

Користена валута

Турска лира

Површина (km2)

783 562 km2

Аранжмани

Поставете ни прашање

Доколку имате прашање што сакате да ни го поставите, истото можете да го направите преку формата подолу

    You don't have permission to register